ISO_credits-Shanghai-Acrobatic-Troupe
ISO_fuelfandango02credits_Jose-L.-Tabuena-_-Warner-Music-Spain
ISO_Orchestra-Baobab_credits_Jonas-Karlsson
ISO_Hermeto_Pascoal
ISO_Carmen_credits_Janne-Mikkila
ISO_Tino_Seghal
ISO_War-Requiem-(c)-Angeliki-Jackson-_-Getty-Images
Wozzeck-(c)-Jurgen-Muller_-Getty-Images

Kulttuurin aakkoset

Avantgarde, Beethoven, Capoeira – nyt käydään läpi kulttuurin aakkoset! Uusille elämyksille altistuminen alkaa muutamien avainsanojen kautta. Mitä on highlife, millaista on nykyflamenco? HOK-Elannon Kulttuurin aakkoset johdattavat Helsingin juhlaviikkojen monipuoliseen ohjelmistoon.

HOK-Elannon ravintolat kattaa koko kaupungin. Varaa ravintolapöytä kätevästi netistä: kattaakaupungin.fi

A

S-etu
4€

A niin kuin Akrobatia

Akrobatia on taituruus- ja sirkusvoimistelua, jonka eri alalajeja ovat muun muassa tasapainoakrobatia, pariakrobatia ja ryhmäakrobatia. Joskus akrobatiassa käytetään välineitä, kuten yksipyöräistä tai vippilautaa.

He ovat pelottomia kuin tiikeri ja notkeita kuin käärme. Maailman taitavimmat akrobaatit asettavat riman huimaavan korkealle — ja loikkaavat kepeästi yli. Maailmankuulu shanghailainen sirkusjätti saapuu Helsinkiin ja ottaa kiinalaisen horoskoopin 12 eläinmerkkiä käsittelyynsä. Legendat muun muassa härästä, apinasta, kukosta ja lohikäärmeestä syttyvät elämään henkeäsalpaavien temppujen ja kuvankauniiden kohtausten muodossa. Luvassa on ennennäkemätön show, josta ei vauhtia, värejä, välkettä ja vaarallisia tilanteita puutu.

Lue lisää ja osta liput

C

S-etu
4€

C niin kuin Copla

Copla on espanjalaista laulelmaa. Musiikkityyli syntyi 1900-luvun alussa ja oli vahvimmillaan 1940-luvulla. Nimi tulee samannimisestä runomitasta, jossa jokaisessa säkeistössä on neljä säettä. Laulujen sanoitukset kertovat rakkaudesta, menetyksistä, surusta ja onnesta. Fuel Fandango -yhtyeen laulaja Nita on taustaltaan coplalaulaja.

Räväkkä espanjalaispoppi täräyttää Huvilan juhlavuoden käyntiin! Fuel Fandango on kiihkeä pop-bändi, jonka omaperäisyys pohjaa flamenco-perinteeseen. Espanjalaisuus kuultaa läpi etenkin balladeissa sekä itsevarmassa, sensuellissa asenteessa. Huvilaan Fuel Fandangon siivittää uusin albumi Trece Lunas. Kansainvälistä yhteistyötä Fuel Fandango on tehnyt mm. supertähti Jamie Cullumin kanssa.

Lue lisää ja osta liput

H

S-etu
4€

H niin kuin Highlife

Highlife on Ghanassa ja 1920-luvulla syntynyt musiikkityyli. Siinä perinteiset länsiafrikkalaiset melodiat ja rytmirakenteet yhdistettiin länsimaisiin soittimiin. Keskeisimpiä soittimia ovat vaskipuhaltimet ja kitara. Highlifessa on vaikutteita jazzista, ja nykyään soundissa kuuluvat myös syntetisaattorit. Senegalilaiseen Orchestra Baobabiin on yhdistetty useita genrejä, mm. highlife.

Haikea mielenmaisema on saattanut yhteen Tuure Kilpeläisen ja Kaihon Karavaanin sekä legendaarisen senegalilaisyhtyeen Orchestra Baobabin. Huvila-yleisö pääsee ensimmäisenä nauttimaan orkesterien yhteisesiintymisestä. Odotettavissa on pohjoisen ja etelän lämmin kohtaaminen kotimaisten ja kaukaisten kaikujen merkeissä. Orchestra Baobab on yksi Afrikan suurista musiikki-ikoneista, Tuure Kilpeläinen Kaihon karavaaneineen puolestaan on slaavilaisen kaihon, rillumarein, portugalilaisen sausaden ja tarkan rytmin yhdistelmällään vakiinnuttanut paikkansa suomalaisella musiikkikartalla.

Lue lisää ja osta liput

M

S-etu
4€

M niin kuin Multi-instrumentalisti

Multi-instrumentalisti on muusikko, joka soittaa taidokkaasti useita eri soittimia. Brasilialaista Hermeto Pascoalia voidaan pitää multi-instrumentalistien multi-instrumentalistina, sillä hän soittaa erilaisten perinteisempien soittimien – muun muassa harmonikan, kosketinsoittimen, huilun, kitaran, saksofonin – lisäksi esimerkiksi omaa partaansa, vatsaansa ja otsaansa.

Taikuriksikin kutsuttu brasilialainen säveltäjä, multi-instrumentalisti Hermeto Pascoal elää ja hengittää musiikkia: hän soittaa kosketinsoittimia, näppäinharmonikkaa, melodikaa, saksofoneja, kitaroita, huiluja ja erilaisia kansansoittimia. Instrumenteiksi kelpaavat yhtä lailla astiat, lelut ja jopa miehen oma parta… 40 vuotta täyttävä UMO juhlii Huvilassa Hermeto Pascoalin ja hänen luotetun miehensä, säveltäjä ja basisti Itiberê Zwargin kanssa. Zwarg orkestroi illan ohjelman UMOlle ja Pascoalille ja toimii kapellimestarina.

Lue lisää ja osta liput

N

S-etu
4€

N niin kuin Nykyflamenco

Flamenco on muutakin kuin kastanjetteja ja pitkiä, hulmuavia helmoja. Nykyflamenco on monimuotoista, ja siinä nykytanssin vapaus yhdistyy perinteiseen flamencotekniikkaan. Siinä on myös vaikutteita rumbasta ja salsasta. Soittimia käytetään perinteistä flamencoa monipuolisemmin – kastanjetit eivät suinkaan ole aina käytössä. Suomessa nykyflamencoa tekee Compañía Kaari & Roni Martin.

Tulkaa katsomaan häntä, joka tuhoaa, hävittää, häntä joka suistaa hulluuteen! Repii onnen, vie omaisuuden, pilaa maineen, tahraa kunnian, sysää yhteiskunnan kaaokseen. Hän on täällä: Carmen! Kansainvälisesti palkitun Compañía Kaari & Roni Martinin näyttämöteokset tunnetaan rujon absurdista estetiikastaan. Ryhmän ensi-iltateos KILL Carmen on samanaikaisesti julkea ja julma, viettelevä ja nyrjähtänyt. Roni Martinin johtama orkesteri yhdistelee suvereenisti funkia, flamencoa, ja balkan-vaikutteita. Espanjalaistanssijat Mariana Collado ja Carlos Chamorro rynnistävät Kaapelitehtaan Pannuhalliin nauraen kuolemalle päin naamaa.

Lue lisää ja osta liput

R

S-etu
2€

R niin kuin Rakennettu tilanne

Brittiläis-saksalainen Tino Sehgal ei tee taidetta vaan ”rakennettuja tilanteita”. Niissä katsoja päätyy osalliseksi tilanteeseen, jossa esimerkiksi näyttelijät ja tanssijat tuottavat ääntä, liikettä ja vuorovaikutusta. Katsojat ovat tilanteissa sattumanvaraisia muuttujia ja ohjailevat siten myös tapahtumien kulkua. Teoksista ei jää minkäänlaista dokumentaatiota, vaan ne jäävät ainoastaan osallistujien muistiin.

Juhlaviikot ja Kiasma ylpeänä esittelevät ensi kertaa Suomessa Tino Sehgalin soolonäyttelyn. Sehgalin tausta on poliittisessa taloustieteessä ja tanssissa, ja taiteilijan työt keskittyvät fyysisten teosten sijaan katsojan ja taideteoksen väliseen elävään kohtaamiseen. Sehgal on kerännyt kansainvälistä tunnustusta mm. Venetsian Biennalessa ja New Yorkin Guggenheim- sekä Lontoon Tate Modern –taidemuseossa.

Lue lisää ja osta liput

S

S-etu
4€

S niin kuin Sielunmessu

Sielunmessu eli requiem on katolisen kirkon jumalanpalvelus, jossa rukoillaan kuolleiden puolesta. Sana ”requiem” merkitsee ”lepoa”. Sielunmessun teksti on sävelletty lukemattomia eri kertoja. Oman versionsa ovat säveltäneet muun muassa Mozart, Haydn, Britten, Stravinski ja Andrew Lloyd Webber.

Rauha on rikottu! Sodan uhka leijuu jälleen Euroopan yllä. Helsingin juhlaviikot sekä Suomen Kansallisoopperan orkesteri ja kuoro julistavat rauhanaatetta valtavin mittasuhtein. Benjamin Brittenin suurteos, Suomessa hyvin harvoin esitetty War Requiem vyöryy Musiikkitalon konserttisaliin kahden kuoron, kahden orkesterin ja taidokkaiden solistien väkivahvoin voimin. War Requiem punoo yhteen keskiaikaisen kuolinmessutekstin ja englantilaisen sotilaan, taistelussa kuolleen Wilfred Owenin runot. Sodan mielettömyys ja ensimmäisen maailmansodan kauhut peilautuvat polttavan ajankohtaisesti myös nykyhetkeen.

Lue lisää ja osta liput

T

S-etu
4€

T niin kuin Tritonus

Tritonus on kahden sävelen muodostama riitasointu, joiden väliin jää kolme kokonaista sävelaskelta (latinaksi ”tri tonus”). Erityisen voimakkaan riitasointuisuutensa vuoksi tritonusta on kautta aikojen käytetty musiikissa kuvaamaan pahuutta, ja sitä esiintyy edelleen usein esim. metallimusiikissa. Tritonus myös hätkähdyttää, minkä takia sitä käytetään yleisesti hälytyssignaaleissa kuten paloautoissa. Alban Berg käyttää Wozzeck-oopperassaan tritonusta useasti Wozzeckin ja Marien suhteen kohtalokkaana motiivina.

Se on monitasoinen ja sirpaleinen, nerokas sävelteos. Monien mielestä se on maailman paras ooppera. Aikanaan juuri Alban Bergin Wozzeck todisti, että ooppera voi olla yhteiskunnallisesti kantaa ottavaa, sorrettua ihmistä puolustavaa taidetta. Itävaltalainen Florian Boesch tulkitsee päähän potkitun sotamies Wozzeckin roolin. Kirkkain sopraanotähtemme Karita Mattila loistaa Mariena, jonka karvas kohtalo on tulla Wozzeckin epätoivoisen ja raivopäisen murhanhimon kohteeksi. Marie on Karita Mattilan viime vuosien lempirooleja jonka hän esittää nyt Suomessa ensimmäistä kertaa. Musiikkitalossa kuullaan oopperan konserttiversio.

Lue lisää ja osta liput